1. Ana Sayfa
  2. Bilgi

Yaz Kursu Başvuru

Yaz Kursu Başvuru
Yaz Kursu Başvuru
0

Yaz Kursu Başvuru, E – Kurs MEB tarafından eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğine yönelik yürütülen faaliyetler arasında yer almaktadır. Bu faaliyetler kapsamında öğrencilerin eksik olduğu derslerden takviye alarak derslerdeki başarılarının artırılması hedeflenmektedir. Ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin ve mezunların da yararlanabildiği kurslar ile eğitim ve öğretimin desteklenmesi sağlanmaktadır. Yaz kursuna başvuru yapmak isteyen öğrencilerin ilgili tarihlerde belirlene adreslerden taleplerini iletmeleri gerekecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen Destekleme ve Yerleştirme Kursları ile yaz okullarının detaylarına ilişkin duyurular her dönem yapılmaktadır. 8. sınıf ve 12. sınıf öğrencilerinin alabilecekleri bu kursalar sayesinde öğrencilerin eğitim ve öğretim hayatlarının desteklenmesi sağlanmaktadır. Yaz döneminde MEB başta olmak üzere özerk yapıya sahip üniversiteler tarafından da yaz okulu uygulamasına başvurulmaktadır. Bu kapsamda da benzer hedefler gözetilerek öğrencilerin eksik derslerini tamamlama olanağından yararlanmaları sağlanmaktadır. Yaz kursu başvuru işlemleri için ilgili dönem için yapılacak resmi duyuruların takip edilmesi gerekmektedir.

DYK Yaz Kursu Nedir, Ne İşe Yarar?

DYK Yaz Kursu Nedir, Ne İşe Yarar

DYK kursu veya Destekleme ve Yetiştirme Kursu, resmi örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğrenim gören istekli öğrencilerin desteklenmesini hedefleyen bir eğitim programıdır. Açılan bu kursalar ile öğrencilerin birçok derste başarısının artırılmasına yönelik kurs faaliyetleri yürütülmektedir. Örgün eğitim müfredatındaki dersler ile sınırlı olarak, destekleme ve yetiştirme amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açılan bu kurslara katılım sağlanarak öğrencilerin ve kursiyerlerin eğitim ve öğretim ihtiyaçlarının karşılaması amaçlanmaktadır.

Yaz dönemi destekleme ve yetiştirme kursları ile yaz okulları için öğrenci başvurularının Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacak açıklamalara göre yapılması gerekecektir. Bu kapsamda birçok farklı ders ilgili dönem için kurs kapsamına alınmıştır. Yaz dönemi için hazırlanacak yeni kılavuza göre başvuru işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Kurs merkezi başvuruları ile öğretmen başvuruları ile ücretli öğretmen başvurularının alınarak onaylanmasına ilişkin detaylar açıklanacaktır. İlgili birimler tarafından yapılacak açıklamalara göre yaz dönemi için öğrencilerin başvurularını yapmaları mümkündür.

DYK Kursları Nerede Yapılıyor? 

Kurs başvuru sürecine ilişkin detayların açıklanmasının ardından kursun yapılacağı adresler de belirlenecektir. Fiziki kapasitesi ve öğrenci potansiyeli yeterli görülen resmi okullar, imam hatipler ve genel ilköğretim programı uygulayan özel eğitim ortaokulları ile ortaöğretim ve halk eğitim merkezi müdürlüklerine bağlı birimlerde söz konusu kurslar açılmaktadır. İlgili kurs dönemi için başvuruların alınmasının ardından kursun yapılacağı adresler de belirlenecektir. Bu kapsamda öğrencilerin bulundukları şehirlerde kendilerine en yakın eğitim kurumlarında yaz kurslarına katılmaları mümkündür.

Destekleme ve Yetiştirme Kursları kapsamında belirli zaman dilimlerinde öğrenciler için ekstra destek eğitimlerinin söz konusu adreslerden yapılması mümkündür. MEB tarafından yapılacak açıklamaya göre resmi okullarda eğitim alan 8. ve 12. sınıf öğrencileri ile mezunların isteğe bağlı olarak açılan söz konusu yaz kuruşlarına katılım sağlamaları mümkündür. Fiziki koşulları yeterli olan kurumlarda destek eğitimleri verilmektedir.

DYK Yaz Kursu Haftada Kaç Gün?

e – kurs DYK başvuru sürecine dair ilgili dönem için yapılacak açıklamalarda ders saatleri ve kurs detayları belirlenecektir. Öğrencileri destekleme ve yetiştirme kursları ve yaz okulları için başvuruların e – kurs modülü üzerinde yapılması sağlanmaktadır. Yaz okulları bu kapsamda haftada 12 sat ve toplamda 48 saat olarak uygulanmaktadır. Geçtiğimiz dönemde yapılan kurslar ile yeni dönemde yapılacak kursların kapsamında çeşitli farklar görülebilir.

Yaz okulu için belirlenen toplamda 48 saatlik eğitimlerde birçok farklı ders yer almaktadır. Talebe göre açılacak bu dersler ile öğrencilerin eksikliğini hissettikleri derslerden ilgili eğitimleri almaları sağlanmaktadır. Öğrencilerin derslerdeki başarılarının artırılması ve eğitimde fırsat eşitliliğinin sağlanması için benzer kurs programları da uygulanmaktadır. Yaz kursu başvuru sürecine dair detaylar önümüzdeki dönemde ilgili kurum tarafından açıklanacaktır.

DYK Yaz Kursunda Bir Ders En Fazla Kaç Saat?

Yaz kursu ders saatleri ilgili dönemde yapılacak planlamaya göre belirlenmektedir. Hafta içi ve hafta sonu en fazla 5 farklı desten toplamda 8 saate kadar kurs verilebilmektedir. Halk eğitim merkezlerinde yürütülen DYK’larda ise 1. dönem ve 2. dönem yaz döneminde hafta içi ve hafta sonu yine en fazla 5 farklı dersten toplam 8 saate kadar kurs verilebilmektedir.

Ek ders ücreti karşılığında ders vermek üzere görevlendirilen eğitimciler ise haftada en fazla 30 saat ders görevi alabilirler. Rutin müfredat kapsamında 20 saat ders veren öğretmene, destekleme ve yetiştirme kursunda en fazla 10 saat ders görevi verilmesi mümkündür.

DYK Yaz Kursu Ücreti Ne Kadar?

Yaz kursu ücretleri kurs açılan dönemlere göre değişmektedir. İlgili döneme ilişkin mevcut uygulamada öğretmenlerim söz konusu kurslardan alacakları ücretler farklılık göstermektedir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler ile mezun olanlara verilecek kurslar için öğrencilerden herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Ücretsiz olarak sunulan bu kurslar eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması ve öğrencilerin desteklenmesine yönelik bir eğitim programı olarak uygulanmaktadır.

Yaz kursları kapsamında eğitim veren öğretmenlere ise Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenen ek ders ücretleri verilmektedir. Öğrencilerin desteklenmesi ve yetiştirilmesine yönelik yaz döneminde de gerçekleştirilen bu tür eğitim faaliyetleri ile istekli öğrencilerin birçok dersten kurs almaları sağlanmaktadır.

MEB Yaz Kursunda Hangi Dersler Var?

MEB Yaz Kursunda Hangi Dersler Var

Yaz kursu dersleri arasında öğrencilerin en çok eksiklik yaşadıkları dersler yer almaktadır. Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, İnkılap tarihi, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil, felsefe, psikoloji, sosyoloji ve mantık gibi dersler ilk sırada yer almaktadır. Temel derslerde eksiklik yaşayan öğrencilerin açılacak yaz kurslarına kayıt yaptırmalarının ardından söz konusu derslerde başarılarının artırılması sağlanmaktadır. İstekli olan öğrenciler ve mezunların bu kurslara katılarak desteklenmeleri sağlanmaktadır.

Yaz Kursu Başvurusu Nasıl Yapılır?

e – kurs başvuru ekranı üzerinden öğrencilerin ilgili tarihler içinde DYK kurs başvurularını yapmaları mümkündür. Resmi örgün eğitim kurumları ile özel eğitim kurumlarına devam eden öğrencilerin DYK e – Kurs modülü üzerinden e – okul bilgileriyle veya e – Devlet girişini kullanarak T.C. kimlik numarası ve e – Devlet şifreleriyle kurs başvurularını yapmaları mümkündür.

Yaz kurslarına başvuruların yapılması için aktif olarak ilgili dönemde kurs başvurularının devam ediyor olması gerekmektedir. İstekli öğrencilerin başvurularını internet üzerinden ücretsiz olarak yaparak yaz kurslarına katılmaları sağlanmaktadır.

Yaz Kursları Ne Zaman Başlıyor?

Yaz kursu başvuru tarihleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ilgili kurs dönemine ilişkin kılavuzun yayınlanması ile açıklanacaktır. Söz konusu kurslara başvuru yapmak isteyenlerin açıklanan bu tarihler içinde başvuru işlemlerini internet üzerinden yapmaları mümkündür. Resmi ve özel örgün eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin ve mezunların yaralanabildiği bu kurslar yaz döneminde açılacaktır.

Yaz dönemi için açılacak kurslara katılım sağlamak isteyen öğrenciler belirlenen tarihler için başvurularını tamamladıktan sonra kursun verildiği merkezlere giderek kurs sürecinde birçok farklı derste eğitim almaları mümkündür. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanmasına yönelik istekli öğrencileri için yaz kursu başvuru seçenekleri sunulmaktadır. Bu kurslara katılarak öğrencilerin eksik olduğu dersleri tamamlamaları ve ilgili derslerde başarılarının artırılması sağlanmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Yorum Yap