1. Ana Sayfa
  2. Genel

Portör Nedir? Portör Testi Nedir?

Portör Nedir? Portör Testi Nedir?
0

Portör Nedir?

Portör nedir? Porför testi konusunda merak edilen konulardan biri olurken, kişiler bu testin ne anlama geldiğini ve ne işe yaradığını öğrenmeye çalışmaktadırlar. Öncelikle Portör kelimesinin anlamı, dağıtıcı ve taşıyıcıdır. Bu portörler, insan vücudunda yer alan bazı bakteri ve virüsleri taşımakta ve bu virüsleri insan vücudundan alıp dağıtarak başka insanlara da bulaştırmaktadır.

Vücudunda portör barındıran ve taşıyıcı konumunda bulunan kişilerin sağlığında olumsuz bir etkisi bulunmasa da özellikle bu portörler başka kişilere bulaştığında ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilmekle ve bu nedenle gerek taşıyıcı gerek hasta kişilerin portör testi ve muayenesi yaptırması zorunluluk haline gelmektedir. Bu hususta özellikle bazı sektörlerin çalışanları ve sahipleri, portör konusunda oldukça dikkatli olmalı ve özellikle gıda sektöründe yer alan kişilerin bu testi yaptırması gerekmektedir. Portör testi, içerisinde 5 ayrı testi barındırmaktadır;

  • Burun Kültürü
  • Akciğer Grafisi
  • Gaita Kültürü
  • Boğaz kültürü
  • Gaita Mikroskopisi

 

Portör Testi Nerede Yapılır?

Portör Testi Nerede Yapılır?

Özelikle gıda veya bakım sektöründe görev alan kişilerin, 3 aylık periyotlarda yaptırması gereken portör testi konusunda kişiler, portör testi nerede yapılır? Sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu soruya yanıt olarak Portör testi, öncelikle çalıştığı yerde bir işyeri hekimi bulunması durumunda bu fiziki muayene işyeri hekimleri tarafından yapılabilmektedir. Ancak eğer kişinin çalıştığı yerde bir işyeri hekimi bulunmuyorsa, bu durumda da kişiler hastanelerde ve hükümet tabiplerinde bu testi yaptırabilmektedir. Oldukça gerekli ve önemli bir test olan portör testi, ücretsiz bir şekilde yapılmakta ve sonucuna göre önlemler alınmaktadır.

Portör Testi Nasıl Yapılır?
Portör nedir ? Portör testi nasıl yapılır?

Portör Testi Nasıl Yapılır?

Portör testi nasıl yapılır? Sorusu, merak edilen konulardan biri olurken bu testler, içerisinde birçok farklı testi barındırmakta ve bu testlerin tümü uygulanarak bir değerlendirmeye varılmaktadır. Bu testlerden olan Gaita parazit ve parazit yumurtası testinde, kişinin dışkısı alınmakta ve bu dışkı üzerinde parazit oluşumu bulunup bulunmadığı incelenmektedir.

Bunun dışında gaita kültürü testi ise, Salmonella gibi önemli bulaşıcı bakterileri tespit etmek için uygulanmaktadır. Akciğer grafitisi portör testinde kişilerin akciğerleri incelenmekte ve bu inceleme sonucunda akciğerde bir hastalık ve önemli bir bakteri bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılmaktadır. Ve son olarak boğaz kültürü testinde ise streptokok bakterilerin tespiti yapılmaktadır.

 

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Yorum Yap