1. Ana Sayfa
  2. Bilgi

Dyk Öğrenci Başvuru

Dyk Öğrenci Başvuru
Dyk Öğrenci Başvuru
0

DYK kısaltması Destek Yetiştirme Kursları anlamındadır. Destek Yetiştirme kursları sayesinde Hali hazırda ortaokul ya da lisede okuyan ya da üniversite sınavına tekrar hazırlanan öğrenciler konu eksikleri gibi eğitimsel ihtiyaçlarını karşılayabilirler. DYK öğrenci başvuru yapmak için gerekli işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir. DYK kursları sayesinde öğrenci kişiler ya da öğrenci çocukları için kurs desteği isteyen kişiler kurs isteği ihtiyaçlarını gidermiş olur.

DYK Öğrenci Başvurusu Nereden Yapılır?

DYK öğrenci başvurusu yapmak için internet üzerinden başvuru işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerekir. Milli eğitim bakanlı e-kurs sayfasına https://e-kurs.meb.gov.tr/ bağlantısı ile giriş yapabilirsiniz. Milli eğitim bakanlığı e-kurs sayfasına giriş yaparken Türkiye Cumhuriyeti Kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizi kullanmanız gerekir. Buna ek olarak e-devlet sitesinin Destek yetiştirme kursları üzerinden de DYK öğrenci başvurusu yapabilirsiniz. DYK başvurusu yaparken eğer güncel olarak öğrenim görüyorsanız E-devlet üzerinden öğrenim bilgileriniz alınır. Eğer güncel olarak öğrenim görmüyorsanız eğitim bilgilerinizi kendiniz girmeniz gerekebilir.

DYK Başvurusu Nasıl Yapılır?

DYK Başvurusu yapmak için gerekli işlemlerin yapılması gerekir. DYK Başvurusu yapmak için sırası ile şu adımlarda yazan eylemleri uygulamanız gerekir:

  • https://e-kurs.meb.gov.tr/ adresi ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın destek yetiştirme kurslarının ana sayfasını ziyaret etmeniz gerekir.
  • Siteye girdikten sonra sağa doğru üst kısımda bulunan giriş seçeneklerinden kendinize uygun olanı bulup seçmeniz gerekir.
  • Giriş seçenekleri arasından kendinize uygun olanı bulduktan sonra e-devlet şifreniz ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaranız ile e-devlet üzerinden giriş yapmanız gerekir.

DYK Başvuru Tarihi Ne Zaman?

DYK başvuru tarihi 2022-2023 eğitim ve öğretim yılının başlama tarihi ile birlikte açıklanmış durumdadır. Destek Yetiştirme Kursları için başvuru tarihi 29 Ağustos ile 2 Eylül tarihleri arasındadır. Bu tarihler arasında e-kurs sitesi ya da e-devlet üzerinden öğrencilere yardımcı olacak kurslara başvuru yapabilirsiniz. Belirtilen tarihler 2022 yılı için geçerlidir.

DYK Ders Ücreti Ne Kadar?

DYK ders ücreti olarak öğrencilerden ya da velilerden herhangi bir ücret istemez. Destek yetiştirme kursları tamamen ücretsiz olup öğrencilere yardım etme amaçlıdır. Zaten destek yetiştirme kurslarının bir amacı da özel kurs ya da özel ders gibi yüksek maliyetli ek ders desteklerini alamayan öğrencilere ek ders desteklerini verebilmektir.

DYK Öğrenci Kaç Ders Seçebilir?

DYK Öğrenci Kaç Ders Seçebilir

DYK ders seçimi yapılırken bazı faktörlere dikkat edilmesi gerekir. Destek yetiştirme kursları sınıflarının ya da öğrencilerinin alabileceği farklı sayıda dersler bulunabilir. DYK öğrenci başvuru işlemi yapan kişilerin kaç ders seçebileceklerini ve kaç ders saati görebileceklerini öğrenmeleri faydalarına olabilir. Destek yetiştirme kursları ders seçimi şartları şunlardır:

  • 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. Sınıfta okuyan öğrenciler 1. Ve 2. dönemde en fazla 5 ayrı dersten faydalanabilirler.
  • 5, 6, 7, 9, 10 ve 11. Sınıfta okuyan öğrenciler 1. Ve 2. dönemde haftalık olarak en fazla 12 saatlik ders görebilirler.
  • 5, 6, 9, 10 ve 11. Sınıfta okuyan öğrenciler yaz döneminde en fazla 5 ayrı dersten yararlanabilirler.
  • 5, 6, 9, 10 ve 11. Sınıfta okuyan öğrenciler yaz döneminde haftalık olarak en fazla 12 saatlik ders görebilirler.
  • Sınıfta okuyan öğrenciler 1.ve 2. dönemde haftalık olarak en fazla 18 saatlik ders görebilirler.
  • Sınıfta okuyan öğrenciler 1.ve 2. dönemde dönem boyunca en fazla 6 farklı ders alabilirler.
  • 7 ve 8. Sınıfta okuyan öğrenciler yaz döneminde dönem boyunca haftalık olarak en fazla 18 saatlik ders görebilirler.
  • 7 ve 8. Sınıfta okuyan öğrenciler yaz döneminde dönem boyunca en fazla 6 farklı ders alabilirler.
  • Sınıfta okuyan ve üniversite sınavına tekrar hazırlanan öğrenciler 1. ve 2. dönem boyunca en fazla 6 farklı ders alabilirler.
  • 11, 12. Sınıfta okuyan ve üniversite sınavına tekrar hazırlanan öğrenciler yaz dönemi boyunca en fazla 6 farklı ders alabilirler.
  • Sınıfta okuyan ve üniversite sınavına tekrar hazırlanan öğrenciler 1. ve 2. dönem boyunca haftalık olarak en fazla 24 saat ders görebilirler.
  • 11, 12. Sınıfta okuyan ve üniversite sınavına tekrar hazırlanan öğrenciler yaz dönemi boyunca haftalık olarak en fazla 24 saat ders görebilirler.

DYK Öğrenci Devamsızlık Süresi Ne Kadar?

DYK öğrenci devamsızlık süresi konusunda e-kılavuzda açık bir biçimde açıklama yapılmış durumdadır. DYK e-kılavuzda ‘DYK’lara kayıt yaptıran öğrencinin kursa devamı zorunludur. Her kurs döneminde okutulması gereken toplam ders saatinin özürsüz olarak 1/10’ u kadar devam etmeyen öğrencinin kurs kaydı silinir. Sağlık raporuna dayalı hastalık, tabii afet, anne, baba ve kardeşlerden birinin ölümü gibi özürler sebebiyle oluşan devamsızlık bu kapsamda değerlendirilmez.’ şeklinde devamsızlık süresi açıklanmıştır. E-kılavuzda yer verilen ifadelerden de anlaşılabileceği üzere ekstra özel durumlar hariç ders saatinin 1/10’undan fazla devamsızlık yapılamaz. Öğrenciler bu kurala uymazlarsa devamları silinerek destek yetiştirme kursu ile ilişikleri kesilir.

Destek Yetiştirme Kurslarında Sınıflar Nasıl Oluşturulur?

Destek yetiştirme kurslarında sınıfların oluşturması konusunda bazı faktörler ele alınır. Destek yetiştirme kurslarında sınıfların oluşturulmasına dair hususlar e-kılavuzda belirtilmiş durumdadır. E-kılavuzda şu ifadelere yer verilmiştir:

  • Kurs merkezleri, e-kurs modülü üzerinden öğrencilerin ders ve öğretmen tercihleri ile bir önceki yıla ait AYBP, kursiyerlerin diploma notu gibi ölçülebilir kriterleri de dikkate alarak sınıf oluşturma iş ve işlemlerini yapar.
  • Bir sınıfa devam edecek öğrenci/kursiyer sayısının 10’dan az; 20’den fazla olmaması esastır. Öğrenci/kursiyer sayısının 20’ den fazla olması durumunda ikinci sınıf oluşturulur. Ancak, tek sınıflı kurs programlarında sınıf kapasitesi dikkate alınarak öğrenci/kursiyer sayısı 25’e kadar çıkarılabilir.
  • Aynı yerleşim biriminde tek kurs merkezinin bulunması, öğrencilerin taşınamaması gibi sebeplerle sınıf mevcudunun 10’dan az olması durumunda, il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayı ile en az beş öğrenci ile sınıf oluşturulabilir.
  • İlköğretim programı uygulanan özel eğitim ortaokulu (görme, işitme, bedensel ve hafif düzey zihinsel engelliler) ve mesleki ve teknik ortaöğretim programı uygulanan özel eğitim meslek liselerine (işitme ve bedensel engelliler) kayıtlı öğrenciler ile özel eğitim meslek liselerinden mezun kursiyerler için açılacak kurslara katılacak öğrenci/kursiyer sayısı, aynı sınıf seviyesindeki özel eğitim okul/kurumlarındaki azami sınıf mevcudu sayısının (10 öğrenci/kursiyer) yarısından az, azami sınıf mevcudu sayısından fazla olamaz.
  • Kursa devam eden öğrenci/kursiyer sayısının 10’un altına düşmesi durumunda, okul/kurum müdürünün teklifi ile komisyon tarafından kurs başka bir sınıfla birleştirilir veya kapatılır. Bu işlemler aynı hafta içerisinde e-kurs modülü üzerinden de kurs merkezi müdürlüğü tarafından yapılır.

DYK Kurs Ne Zaman Başlayacak?

DYK Kurs başvuruları alınıp 3-4 Eylül tarihleri arasında kurs sınıfları oluşturulur. Kurs sınıfları oluşturulmasından bir gün sonra yani 5 Eylül tarihinde kurs eğitimi başlar. 5 Eylül 2022 tarihinden 9 Haziran 2023 tarihine kadar DYK kurs eğitimleri devam edecektir.

DYK Kursa Kimler Başvuru Yapabilir?

DYK Kurs başvurusu yapacak kişiler güncel olarak eğitim öğretim gören kişiler ya da liseden mezun olup üniversite sınavına hazırlanan kişiler olabilir. DYK kursları Anadolu Lisesi, Öğretmen Lisesi ya da Fen lisesi okuyan kişiler için fizik, kimya tarih gibi dersler üzerine eğitim verebilir. DYK kursları meslek lisesinde okuyan öğrenciler için de mesleki eğitim dersleri verebilir. DYK öğrenci başvuru işlemini tamamlayan lise mezunu kişiler de açılan dersler arasından seçimlerini yaprak eğitim alabilirler.

Yazar Hakkında

Yorum Yap